Zelfbouw stro-leem woning Aalten 

Op het terrein van een kleinschalige zorgboerderij in Aalten verrijst een ecologisch huis van strobalen. De bouw wordt grotendeels verzorgd door de opdrachtgevers zelf, waarbij ze specialisten inhuren voor specifieke onderdelen, en zelfs de kinderen helpen enthousiast mee! Deze benadering van bouwen legt de nadruk op het proces, waarbij het samenwerken en het geleidelijk zien groeien van het huis net zo belangrijk zijn als het uiteindelijke resultaat.

Het gebruik van strobalen maakt dit project bijzonder geschikt voor zelfbouw. Het begint al met de productie van het materiaal: het tarwestro dat in het project wordt verwerkt, komt van het eigen land. De tarwekorrels zijn naar de lokale molenaar gebracht, die er brood van heeft gebakken. Het overgebleven stro, een bijproduct van het brood, wordt nu ingezet voor de bouw van het huis.

De opdrachtgevers hebben zelf de gevels en dakdelen geprefabriceerd onder de kapschuur, die zich als een ideale werkplaats heeft bewezen. De planning is om in het droge voorjaar het op maat gemaakte bouwpakket te monteren.

Beneden slapen en boven wonen

Het concept van het huis is om beneden te slapen en boven te wonen. De begane grond, waar de woonkamer, keuken, serre en veranda zich bevinden, ligt ongeveer een meter boven het maaiveld. Vanaf het verhoogde plateau zal men straks kunnen genieten van het uitzicht over de landerijen, langs de kleine fruitbomen. De koelere ruimtes, zoals de slaapkamers, bergingen en badkamers, zijn half ondergronds in het souterrain geplaatst.

Betrokken partners

< Terug naar alle projecten