Terugblik: 1 jaar Samen Biobased Bouwen

1 november j.l. vierden we tijdens onze jaarbijeenkomst in grote getale dat Samen Biobased Bouwen 1 jaar actief is. Agrarische ondernemers, industrie, producenten, bouwers, woningcorporaties, onderwijs én overheid keken samen terug op waardevolle ontmoetingen en lessen. Maar, met het oog op de toekomst is er nog genoeg te doen!

Bouw: De Kwekerij

Een belangrijk resultaat van het eerste jaar zijn de verschillende bouwprojecten die voor de komende jaren in de planning staan, zoals de retraite The Place To – be en het biobased vergaderpaviljoen bij De Marke. Graag noemen we ook De Kwekerij in Doetinchem, waar een duurzaam en natuurinclusief woongebied met in totaal 140 woningen gebouwd gaat worden. De Kwekerij geldt als een voorbeeld voor moderne woningbouw. De selectie van ontwikkelaars vond plaats op basis van de visie op het plangebied, de schetsontwerpen en duurzaam bouwen/gebruik van materialen volgens het principe van Het Nieuwe Normaal.

Biogrondstoffen: Hennepoogst

Op de Achterhoekse gronden is 26 hectare hennep geteeld, met wisselend succes. Er is heel veel geëxperimenteerd en geleerd: zo hebben we beter zicht gekregen op welke vezelgewassen het beste groeien op welke gronden.

We kozen bewust om hennep te telen op verschillende ondergronden en dat leverde lang niet altijd de gewenste 9 ton op, soms zelf helemaal niets. Ook daar leer je van.

Arjan Prinsen

Industrie

Begin 2024 gaan de vijf woningcorporaties tientallen huizen renoveren. Bij een aantal van deze huizen worden niet-bewoonde zolders nageïsoleerd d.m.v. het inblazen van stro. Dit proces is op dit moment ook onderwerp van een certificeringstraject dat als blauwdruk gaat functioneren voor landelijk certificeren van dit product.

Kijken naar de toekomst: waardeverdeling

Met het inrichten van de keten, waarbij de contouren steeds duidelijker worden, komen er ook meer vragen over hoe de waarde verdeeld gaat worden. De agrarische ondernemers willen dit keer niet aan het kortste eind trekken. Hoe komen de voordelen van biobased bouwen bij hen terecht?

“Er is lef en doorzettingsvermogen om het te gaan doen en er zal gepionierd moeten worden met de risico’s die daarbij horen.”

Deelnemer evenement 1 november

Bovenal is het een sociale innovatie en transitie en gaat het boven alles om mensen. Daarom is er veel tijd besteed aan de groet en ontmoet waarbij de 100 deelnemers met elkaar konden kennis maken. Boeren praten met de bouw, industrie praat met de producent, woningcorporaties met de boeren. Daar zit de kracht van Samen Biobased Bouwen en daar zullen we ook volgend jaar vol op inzetten.

< Terug naar alle nieuwsberichten