Geslaagde proef: verduurzaming via kopgevel van stro

In Nederland worden (gelukkig) al volop woningen van stro gebouwd. Maar: in verduurzaming zien we het nog maar weinig terug. Daarom heeft Wonion bij de verduurzaming van woningen in Ulft een proef gedaan met een complete kopgevel van stro, als start van de samenwerking tussen de vijf woningcorporaties van komend jaar.

Er ging veel teken- en rekenwerk aan vooraf: zo kunnen we een product leveren waar we allemaal vertrouwen in hebben én die we kunnen onderbouwen met berekeningen. We hebben nu bewezen dat het mogelijk is om woningen te verduurzamen door middel van stro. Doel is om deze methode uit te kunnen breiden. Wij verwachten dat deze methode een grote toegevoegde waarde kan hebben voor onze Biobased doelen en voor de verduurzaming in het algemeen!

Te zien op de foto’s:

Element gehele gevel: de gevel wordt opgebouwd uit verschillende kleine elementen. Vervolgens zijn deze weer samengevoegd tot grote elementen waardoor de prefab hoofdelementen ontstaan. Dit wordt allemaal in de fabriek en dus geconditioneerd uitgevoerd. Om e.e.a. bouwfysisch goed te doen en om ruimte te winnen en de luchtdichtheid te verbeteren is het buitenblad van de gevel gehaald. De gevel is afgewerkt met bamboe. De stenen die zijn gebruikt voor het metselen van het trasraam (plint) komen uit de bestaande gevel van dezelfde woning. Deze zijn dus schoongemaakt en hergebruikt.

< Terug naar alle nieuwsberichten