Biobased plaatmateriaal van bierbostel, jeans of koeienmest

Vezels, hitte, druk en water: dat is alles wat er nodig is voor een 100% biobased plaat die 100% biodegradable is. Deze platen kunnen worden gemaakt van elke cellulose vezel, zoals koeienmest, hennep, gras, restmateriaal van de jeans industrie of bierbostel.

John Smits van ECOR global geeft meer uitleg: “Iedere keten kan gebruikt worden en dat biedt volop mogelijkheden. Zo vroeg Schiphol ons of we een oplossing hadden voor de oogst van hun 1000 hectare gras. Daar worden nu panelen van gemaakt die in het interieur van Schiphol weer gebruikt worden. Een mooie oplossing die past bij de missie van Schiphol om in 2030 een afvalvrije luchthaven te zijn.”

“Wij gaan voor een lokale reststroom, in een lokale fabriek die we lokaal kunnen inzetten. Optimaal is een range van 150 km. Daar leent de Achterhoek zich bijvoorbeeld mooi voor.”

John Smits

Toepassingen van biobased panelen

De materialen worden nu vooral gebruikt voor interieur toepassingen zoals bijvoorbeeld signage, beursopstellingen, displays en zelfs notitieboekjes. Exterieur gebruik is zeker een wens, maar helaas is er nog geen goede coating gevonden die aan de eisen voldoet én volledig biobased is. Een watergebaseerde coating is al wel mogelijk en wordt ook toegepast. Deze gecoate producten (van hun zelf) kunnen ook weer teruggenomen en opnieuw bewerkt worden. Ontelbaar hergebruik is mogelijk én wenselijk.

“Ik wil de panelen het liefste de eerste 50 jaar niet zien: dan ben je goed bezig.”

John Smits

Voordelen van biobased plaatmateriaal

Het is groener, sterker, gezonder (geen VOC’s), circulair (reststroom kan weer oneindig gebruikt worden) en kosteneffectief. “De berekening voor kosteneffectiviteit blijft wel een uitdaging omdat dit echt van de applicatie af hangt. Maar: als wij een paneel 50 jaar uitzetten, terugkrijgen en hergebruiken voor opnieuw 50 jaar is deze zeker kosteneffectief.”

“Grondstoffen krijgen we niet gratis. We betalen hiervoor omdat onze visie is dat we een grondstof krijgen en geen afval.”

John Smits

Samen biobased bouwen evenementen

Tijdens ons Biobased Plaatmateriaal evenement op 20 september 2023 heeft ECOR een presentatie gegeven over hun bedrijf en de materialen. Naast ECOR waren er andere spraakmakende partijen en bood het event een goede netwerkgelegenheid: samen staan we sterker!

Ook eens een evenement bijwonen? Bekijk onze agenda en meld je aan.

< Terug naar alle nieuwsberichten