Stroketen

In dit project werken we aan de realisatie van 12  strobouw woningen aan de Heuvelstraat in Silvolde. 

De partners hebben de eerste ontwerpen reeds gedeeld en op dit moment bevinden we ons in de vergunningsverlening. De partners nemen allen een deel van de bouw voor hun rekening ten einde het leereffect zo groot mogelijk te maken.

Naast de technische en bouwaspecten willen we in dit project ook leren hoe deze woningen in het biobased nieuwbouw concept passen dat we in een ander project aan het ontwikkelen zijn.

Strobouw heeft diverse voordelen boven gangbare bouw:

Stro is een restproduct uit de landbouw en bestaat uit de droge stengels van graangewassen. Tijdens de groei wordt CO2 uit de atmosfeer opgeslagen in die stengels. Bouwen met stro is dus bouwen met “geconserveerd” CO2. De CO2 blijft onttrokken aan de atmosfeer, minimaal zolang het gebouw bestaat. Ook stikstof wordt opgenomen tijdens de groeifase!

Wordt een gebouw uiteindelijk gesloopt, dan worden stro, hout en leem hergebruikt of gaan terug naar moeder aarde.
De primaire energie die nodig is om stropanelen te produceren is nagenoeg nihil.

Datzelfde stro heeft een heel hoge isolerende werking. Dat levert zeer energiezuinige of zelfs energie neutrale gebouwen op.  Bovendien houdt stro een gebouw niet alleen warm in de winter maar ook koel in de zomer door een goede warmteopslag. Goed voor milieu en goed voor de portemonnee.

Daarnaast heeft stro een damp-open structuur. Dat betekent dat het materiaal ‘ademt’ en de luchtvochtigheid in een gebouw reguleert. En dan zorgt een gevel van stro met leem ook nog voor een goede akoestiek. Dat maakt dat een gebouw met een strogevel heeft comfortabel is. Dat zie je niet maar dat voel je wel.

Betrokken partners

< Terug naar alle projecten