Achterhoekse hennep geoogst!

Afgelopen voorjaar zaaiden we vezelhennep bij 10 Achterhoekse melkveehouders en nu is de tijd van oogsten gekomen! Met trekkers die rijden op HVO 100 (plantaardige diesel) en biogas zijn de akkers aan de N18 bij Eibergen leeggehaald, zoals in onderstaande video prachtig weergegeven is.

Arjan Prinsen, betrokken vanuit Stichting Biomassa, melkveehouder en trekker van het Grondstoffendomein binnen Samen Biobased Bouwen: “De bouwsector heeft een grote behoefte aan materialen. Daarnaast is hennep al een heel oud gewas en heeft het geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig. ” Daarom zijn wij met Samen Biobased Bouwen & GreenInclusive aan het kijken of het iets is voor de Achterhoekse agrarische sector.

We hebben 25ha hennep ingezaaid op alle grondsoorten, verspreid over de hele Achterhoek. We gaan nu de resultaten bekijken en evalueren welke grondsoort het meest geschikt is en welke gewassen eventueel op andere gronden ingezaaid kunnen worden. De afgelopen periode is er al veel geleerd en we delen deze resultaten graag!

De hennep zal onder andere gebruikt worden voor Biobased vergaderpaviljoen De Marke. Met deze fysieke ruimte zal begin volgend jaar een laagdrempelige en praktische kennismaking met biobased bouwen mogelijk worden. 

< Terug naar alle nieuwsberichten