Biobased vergaderpaviljoen de Marke

Het idee

• Het idee is om een Biobased-vergaderpaviljoen te bouwen die geteeld kan worden in de Achterhoek.
• Het doel is om partijen (boeren, aannemers, architecten, etc.) uit de Biobased bouwketen samen te brengen, aan de slag te gaan en te inspireren. Daarnaast voorziet het paviljoen in de behoefte aan vergaderruimte op De Marke.
• Door fysiek een ruimte te bouwen bieden we de mogelijkheid tot de praktische kennismaking met Biobased bouwen tijdens de ontwikkeling en een icoonlocatie om de mogelijkheden rondom Biobased bouwen te laten zien aan de agrarische sector, bouwsector en anderen.
• Door het gebouw het karakter van een mini-woning te geven is de schaalbaarheid naar een woning voor bezoekers zich goed voor te stellen. Zodat het gebouw een inspirerende werking heeft voor de potentie van Biobased bouwen.

Uitgangspunten van het gebouw

• Een prettige vergaderlocatie voor 8-10 personen.
• Een uithangbord voor het tentoonstellen van toepassingen in Biobased bouwen geteeld in de Regio.
• Gebouwd met materialen van gewassen die interessant zijn om te telen in de Achterhoek. Niet alle gewassen zullen op het moment van bouw beschikbaar zijn uit de regio, in dat geval halen wij producten van buiten de regio.
• Insteek van het ontwerp zijn producten die goed teelbaar zijn door boeren in de Achterhoek.
• Experimenteren met verschillende (nieuwe) gewas-product combinaties. Bijv. wanden van verschillende gewassen strobouw (graan, hennep en miscanthus).
• Zo veel mogelijk remontabel en off-the-grid.
• Optie: los functie-blok met pantry, toilet en ventilatie/airco/verwarmingssysteem-combinatie. Dit om de schaalbaarheid naar een woning beter inzichtelijk te maken.

Samenwerkende partijen

Het gebouw zal geplaatst worden op het terrein van De Marke in Hengelo (WUR). De mogelijkheden worden verkend of VALA ook kantoor kan gaan houden op de Marke en (proces)eigenaar van het gebouw kan zijn. Op dit moment vervult De Innovatie Coöperatie de rol van kartrekker van het project. Voor het ontwerp en ontwikkeling zijn ARX Architecten, Davids bouwkundig ontwerp- en adviesbureau en Van Campen Bouwgroep betrokken. Het ontwerp is gemaakt op basis van gebruik van Straw Blocks Systems. Bij het bepalen van interessante teelten voor de regio (de grondstoffen voor het gebouw) en het betrekken van boeren bij het project zijn Samen Biobased Bouwen en Building Balance (Jan Willem van de Groep) betrokken.

Er zijn meerdere partijen geïnteresseerd in een rol als huurder, sponsor of via andere betrokkenheid. Exacte invullen van deze partijen zal binnenkort worden uitgewerkt.

Investering/opbrengsten

De bouwkosten worden uitgewerkt door Davids bouwkundig ontwerp- en adviesbureau en Van Campen Bouwgroep. Op basis van de investeringskosten wordt de constructie met partners en losse huur bepaald.

Betrokken partners

< Terug naar alle projecten